Meerderheid wil stop op uitkering bij fraude

Ruim negen van de tien Nederlanders vinden dat tijdelijk de uitkering moet worden stopgezet als iemand daarmee meerdere keren heeft gefraudeerd. Zeven van de tien vinden het helemaal ontnemen van de uitkering een passende straf. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken onder 1563 mensen.

Strengere aanpak  Minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) gaan woensdag in debat met de Tweede Kamer over hun plan voor een strengere aanpak van uitkeringsfraude. De boetes kunnen in hun plan vanaf 1 januari tien keer hoger uitvallen dan nu. Bij herhaalde fraude wordt de boete nog hoger en kunnen mensen tijdelijk hun recht op een uitkering verspelen.

Hogere straffen   Zeven van de tien Nederlanders denken dat fraude met uitkeringen veel voorkomt. Zes op de tien geloven dat hogere straffen zullen zorgen voor minder misbruik.

Opnieuw frauderen   Volgens Sociale Zaken komt het regelmatig voor dat mensen bij herhaling de fout ingaan met uitkeringen. Zo heeft uitkeringsinstituut UWV (onder meer WW en WAO/WIA) elk jaar ongeveer 2500 keer te maken met personen die binnen 2 jaar opnieuw frauderen.

(Bron: www.binnenlandsbestuur.nl)

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s