Gezocht: beleidsadviseur subsidies

KMS Overheid zoekt namens een gemeente in Gelderland een creatieve beleidsadviseur met lef en verstand van subsidies voor 9 uur (1 dag) per week vanaf 1 april tot 31 december 2013 met kans op verlenging met 1×12 maanden.

Functie-inhoud:

Voor deze opdracht heeft het college een opdracht geformuleerd. Deze opdracht bestaat altijd uit 5 onderdelen: probleem/kans, doelen, beoogd resultaat, afbakening, aanpak en planning. Hieronder is dit toegelicht:

Probleem/kans
Er zijn verschillende manieren waarop een gemeente haar beleid kan laten uitvoeren door verenigingen en instellingen. Subsidie is een middel, maar er bestaan ook verschillende vormen van aanbesteden. De keuze voor subsidiëren of aanbesteden is afhankelijk van het resultaat dat de gemeente wil bereiken en de wijze waarop dat resultaat bereikt moet worden. Onze gemeente gebruikt het instrument ‘aanbesteden’ nog vrijwel niet binnen het sociaal-maatschappelijke domein. De huidige wijze van subsidiëren door de gemeente is sterk aanbodgericht. De gemeente subsidieert (direct en indirect) een aantal verenigingen en instellingen en bepaalt daarmee in sterke mate welke verenigingen en instellingen bestaansrecht hebben. Een aantal subsidies heeft zelfs geen duidelijke inhoudelijke basis, maar bestaat vanuit een historisch gegroeid ‘recht’. Bij het ondernemend partnerschap tussen gemeente en samenleving is subsidie niet altijd de meest optimale keuze:
• De zekerheid van een subsidie die jaar op jaar wordt toegekend daagt niet uit tot innovatie en vernieuwing.
• Subsidie sluit andere partijen uit. De vraag is ook of je altijd het beste product naar binnenhaalt.
• Misschien hebben andere partijen wel betere producten.
• Een groot nadeel van subsidie is het ontstaan van subsidieafhankelijkheid bij de subsidieontvanger.
• Binnen een subsidierelatie is het lastig de uitvoerende partij aan resultaten te verbinden.

Wij willen daarom het volgende onderzoeken:
1. Welke subsidies verstrekken wij, welke sociaal-maatschappelijke doelen willen wij hiermee realiseren en hoe kunnen we deze subsidies categoriseren?
2. Welke voor- en nadelen zitten er aan de instrumenten aanbesteden, maatschappelijk aanbesteden en subsidiëren en waar kan elk instrument voor ingezet worden?
3. Hoe kunnen wij de instrumenten aanbesteden, maatschappelijk aanbesteden en subsidiëren gebruiken binnen de huidige subsidies om effectiever en vraaggerichter te werken?

Doel
Het huidige systeem van subsidiëren past niet bij de nieuwe verhouding overheid-samenleving. Wij gaan onderzoeken hoe wij het systeem van subsidiëren/aanbesteden zo kunnen inrichten, dat het meer vraaggericht is en bijdraagt aan het oplossen van sociaal-maatschappelijke vraagstukken.

Beoogd resultaat
Een collegeadvies en raadsvoorstel met daarin een visie op (maatschappelijk) aanbesteden en subsidiëren en een voorstel tot herziening van bestaande subsidies.

Afbakening
Dit onderzoek beperkt zich tot de effectiviteit van de verschillende instrumenten (maatschappelijk) aanbesteden en subsidiëren) en geeft geen advies over de inhoudelijke doelstellingen die aan de subsidies ten grondslag liggen.

Aanpak
• Overzicht krijgen van de subsidies die wij op sociaal-maatschappelijk gebied verstrekken;
• Inzicht krijgen in de verschillende vormen van subsidiëren en aanbesteden. Naast de verschillende methoden zullen vooral aandacht krijgen:
o Maatschappelijk aanbesteden als middel om sociaal-maatschappelijke betrokkenheid en samenwerking te stimuleren;
o Subsidiëren versus contracteren;
o Subsidieafhankelijkheid en de mythe van de instortende verenigingen;
• Een visie opstellen op subsidiëren en aanbesteden, waarbij we maximaal inzetten op de mogelijkheden van innovatie, co-creatie en invloed van inwoners.
• Een voorstel opstellen over de wijze waarop wij op basis van de visie met de huidige subsidies willen omgaan.

Planning
We willen de visie op 17 december 2013 door de raad laten vaststellen.

Waar zijn wij naar op zoek?

We zoeken iemand met aantoonbare ervaring met het ontwikkelen van visies op het systeem van subsidiëren en aanbesteden èn aantoonbare ervaring met het implementeren van nieuwe systemen voor subsidiëren en aanbesteden. We zoeken iemand die bruist van vernieuwende en bruikbare ideeën over het toepassen van de mogelijkheden van innovatie, cocreatie en invloed van inwoners in het subsidiedomein. Tot slot zoeken we iemand die ervaring heeft met het ontwikkelen/uitvoeren van beleid in de sociaal-maatschappelijke hoek.

Om deze klus tot een goed einde te brengen is het cruciaal dat je: * goed kunt analyseren * creatief bent * sensitief bent * uitstekend met anderen kunt samenwerken * je nek durft uit te steken.

Eisen:

  • Aantoonbare ervaring binnen minimaal 2 gemeentes met het ontwikkelen van een visie op het systeem van subsidiëren en aanbesteden (met referenties)
  • Aantoonbare ervaring met het implementeren van nieuwe systemen voor subsidiëren en aanbesteden
  • Aantoonbaar WO werk- en denkniveau
  • Aantoonbaar minimaal 5 jaar ervaring met het ontwikkelen van sociaal-maatschappelijk beleid bij één of meer middelgrote gemeentes
  • Aantoonbare ervaring met het toepassen van de mogelijkheden voor innovatie, cocreatie en invloed van inwoners in het subsidiesomein
  • Geef in een bijlage kort 5 out of-the-box-ideeën weer voor het vraaggerichter maken van subsidies in het algemeen
  • CV volledig in het Nederlands (maximaal 2 pagina’s).
  • Minimaal 2 referenties van een eerder project.
  • Een korte onderbouwing waarom je geschikt bent voor deze opdracht

Over KMS Overheid:

KMS Overheid is een detacheringsbureau voor hoger opgeleid personeel specifiek voor gemeenten. Niet alleen het detacheren van hoogopgeleid personeel is ons specialisme, maar ook interimmanagement en werving & selectie behoren tot onze activiteiten. KMS Overheid zet zich in om op een praktische en resultaatgerichte wijze een positieve ontwikkeling tot stand te brengen bij zowel mensen als in processen.

KMS Overheid maakt deel uit van de Holland Talent Group (www.hollandtalentgroup.com).

Reageren?

Bent u geïnteresseerd in bovenstaande functie? Mail dan uw CV inclusief twee referenties van vergelijkbare projecten aan:   vincent@kmsoverheid.nl  ! We nemen daarna snel contact met u op. Uiteraard kunt u ons ook bellen: 06-51581361  of  071-3030036.

Het CV bevat in ieder geval naam, contactgegevens, geboortedatum, genoten opleidingen incl. diploma wel of niet behaald (jaartal diploma), uiteraard uw relevante werkervaring, competenties, taalvaardigheden, overige vaardigheden.

We mogen u voorstellen tot uiterlijk 4 maart 2013 om 21.00 uur.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws uit de markt en/ of vacatures van KMS Overheid? U kunt ons ook volgen op LinkedIn en Twitter.

Tot snel!

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Gemeenten, Uncategorized, Vacatures en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s