‘Negen miljard voor het oprapen’

Er is met beperkte inspanningen een besparing van van maar liefst 9 miljard euro te realiseren, stelt de groep ’20×20′, die bestaat uit deskundigen uit overheid, wetenschap en bedrijfsleven.

Vernieuwen   Het geld ligt voor het oprapen maar dan moet de politiek wel durven te vernieuwen. Vernieuwingen in gezondheidszorg, jeugdhulpverlening en dienstverlening zijn mogelijk door actiever ICT in te zetten en ondernemers te ondersteunen die diensten beter en goedkoper kunnen aanbieden. De initiatiefgroep 20×20, bestaande uit Rob Oudkerk (Transformatiefabriek), Arre Zuurmond (Kafkabrigade), Henk Duinkerken, Eric Loe (Doorbraak in Dienstverlening), Linda Bijl (Opvoedpoli), Huub Nelis (YoungWorks) en Marianne van den Anker, wil met een twintigtal ideeën de politieke partijen een heldere voorzet geven om op de dag na de verkiezingen alsnog mee aan de slag te gaan, onder het mom ’20 procent beter en 20 procent goedkoper’.

Miljarden    Zo zou met het professionaliseren van de facilitaire inkoop in de zorg al 750 miljoen euro te besparen zijn. Met het gedwongen elektronisch factureren zou een kwart miljard vrijkomen. Het bundelen van de vele instanties die zich bezighouden met multiprobleemgezinnen levert maar liefst 1,5 miljard op. En gerichtere fraudebestrijding zelfs 2,5 miljard. Een gemeenschappelijk digitaal postbussysteem (berichtenbox) zou een half miljard opleveren. Het digitaliseren van de controle van allerlei bewijzen, zoals uittreksel KvK, VAR, diploma’s, VOG et cetera, bespaart de maatschappij wederom een miljard.

Nadeel   ‘De politiek benadeelt de burgers van nederland voor minimaal 9 miljard euro door niet efficiënt te werken’, stelt de groep. De 20 voorbeelden die in een boekje zijn samengevat, zijn samen goed voor 9 miljard aan besparingen, maar de groep wil doorgaan met het verder formuleren van voorbeelden die wellicht de gehele bezuinigingsopgave van het nieuwe kabinet kunnen afdekken.

(Bron: website Binnenlands Bestuur, 11 september 2012, http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal-besturen/nieuws/negen-miljard-voor-het-oprapen.8501210.lynkx?utm_source=BB%202012-09-11&utm_medium=link&utm_campaign=nieuws)

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s