Zorgen over inzet werklozen in thuiszorg

Niet iedereen staat achter het plan van Rotterdam om thuiszorgaanbieders te verplichten uitkeringsgerechtigden aan te nemen. De SP heeft Kamervragen gesteld.

Aanbesteding  Na het kassenproject in het Westland, gaat de gemeente Rotterdam nu bijstandsgerechtigden in de thuiszorg aan het werk helpen. Bij de nu lopende aanbesteding van de thuiszorg heeft de gemeente de eis gesteld dat thuiszorgorganisaties tien procent van hun loonsom moeten uittrekken om uitkeringsgerechtigden in dienst te nemen. Dit bericht heeft veel verontruste en boze reacties opgeleverd. De grootste zorg is dat ongemotiveerde en ongekwalificeerde mensen hulp moeten gaan bieden aan kwetsbare mensen.

Kwaliteitseisen   De grootste aanbieder van thuiszorg Rotterdam kent de verontruste reacties, maar wil niet reageren. ‘We hebben hier wel een mening over, maar gezien het lopende aanbestedingstraject laten we ons daar nu niet over uit’, aldus woordvoerder Winnie Opdam van Thuiszorg Rotterdam. Voor de organisatie van zorgondernemers Actiz staat voorop dat de werkgevers hun kwaliteitseisen aan personeel moeten kunnen blijven handhaven. ‘Het moet wel gaan om mensen met de juiste motivatie en competenties. Het gaat toch om kwetsbare mensen aan wie hulp wordt geboden’, aldus Actiz-woordvoerder Pauline Fuhri. Actiz heeft daarom wel vraagtekens bij de haalbaarheid van het Rotterdamse plan. Tien procent van de loonsom is veel. ‘Zorgaanbieders moeten niet verplicht worden mensen aan te nemen die niet geschikt zijn.’

Kamervragen   De SP heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Paul de Krom (VVD, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA, Volksgezondheid). De SP’ers Renske Leijten en Sadet Karabulut zijn onder meer bang dat huidige thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen. Ook willen ze weten of de bijstandsgerechtigden alleen worden ingezet voor aanvullend huishoudelijke hulp of dat ze ook huishoudelijk hulp bieden.

Verdringing   Volgens verantwoordelijk wethouder Marco Florijn (PvdA, werk, inkomen en zorg) hoeft de komst van deze nieuwe werknemers niet te leiden tot verdringing van duurdere thuiszorgkrachten. ‘We willen mensen in de zorg in de eerste plaats aan de slag krijgen op bestaande vacatures. Daarnaast zijn er mensen die eerst werkervaring op moeten doen voor ze in aanmerking komen voor een betaalde baan’, zo laat een woordvoerder van de gemeente namens de wethouder weten.

Geschiktheid   ‘Met behoud van uitkering verrichten zij vrijwilligerswerk in de zorg. Dat hoeft niet altijd bij mensen thuis te zijn’, verduidelijkt de woordvoerder. Het kan bijvoorbeeld bij een was- en strijkservice of boodschappenbezorgdienst in de wijk zijn of bij welzijnsorganisaties, die met thuiszorgorganisaties samenwerken. ‘Bij mensen thuis gaan deze mensen geen schoonmaakwerk of verzorgende taken verrichten. Ze worden extra, naast de thuiszorgmedewerker ingezet. Bijvoorbeeld om even een boodschap te doen voor de cliënt. Er wordt natuurlijk gekeken naar de geschiktheid en motivatie voor het werken bij deze specifieke doelgroep.’

Staand beleid   Volgens de woordvoerder is het in de havenstad inmiddels staand beleid dat iedereen die een uitkering van de gemeente geniet daar ook iets voor terugdoet, desnoods vrijwilligerswerk.

(Bron: 15 augustus 2012, op de website van Binnenlands Bestuur:

http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/twijfels-over-inzet-werklozen-in-thuiszorg.8474776.lynkx )

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zorgen over inzet werklozen in thuiszorg

 1. lotje zegt:

  “Bij mensen thuis gaan deze mensen GEEN schoonmaakwerk verrichten”
  In de uitzending van Een-vandaag d.d. 6 december zagen we toch echt wel een mevrouw met behoud van uitkering stof afnemen en stofzuigen!
  Waar was de betaalde thuiszorgmedewerkster toen?
  Die was mogelijk druk bezig met het aanvragen van een WW-uitkering.
  Dat scheelt de gemeente weer een slok op de borrel, enkele maanden een onbetaalde kracht.
  Mooi als mevrouw dan zou doorstromen naar een betaalde baan maar welke garanties heeft mevrouw?
  Dhr Florijn zei in de uitzending dat werk voor de werklozen vooropstaat.
  Moeten ze dan eerst in een uitkering gedwongen worden?
  Een draaideursysteem, maar uiteindelijk zal de gemeente Rotterdam er goedkoper mee uit zijn.
  Iemand met een WW-uitkering is goedkoper en iemand die werkt met een bijstandsuitkering is nog goedkoper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s