Gemeenten voorzien geen grote wijzigingen in decentralisaties

Gemeenten gaan voor het overgrote deel gewoon door met de transities in het sociale domein. 67 procent zegt met hetzelfde tempo op de ingeslagen weg door te gaan, 30 procent doet dat in een lagere vesnelling. Slechts 2 procent zegt de ingezette transities tijdelijk op te schorten, zo blijkt uit een enquête van adviesbureau BMC.

Controversieel   Na de val van het kabinet is het voor gemeenten onduidelijk hoe het nu verder moet met de drie grote decentralisaties die op stapel stonden: de transitie van de jeugdzorg, de overgang van de taak begeleiding vanuit de Awbz naar de Wmo en de invoering van de nieuwe Wet werken naar vermogen. De laatste twee zijn inmiddels controversieel verklaard.

Onverminderd   Adviesbureau BMC hield eind mei een enquête onder gemeenteambtenaren om erachter te komen hoe de publieke sector aankijkt tegen de huidige situatie en in hoeverre die de gemeentelijke plannen en het tempo rondom de decentralisaties veranderen. Uit de antwoorden die 280 gemeenteambtenaren gaven en waarvan de resultaten vandaag worden gepresenteerd tijdens het voorjaarscongres van Divosa in Almere, blijkt dat de meeste gemeenten van zins zijn onverminderd door te gaan met de transities binnen het sociale domein.

Geen standpuntwijziging   De respondenten verwachten met name dat het aantreden van een nieuw kabinet niet tot een standpuntverandering zal leiden wat betreft de integrale aanpak van de drie decentralisaties. Maar liefst 86 procent denkt dat deze aanpak overeind zal blijven. Wel verwacht een meerderheid van 58 procent dat het feit dat er een nieuwe regering komt gevolgen zal hebben voor de implementatie en uitvoering. Bij de organisatorische uitwerking en de vormgeving van beleidsscenario’s verwachten de gemeenteambtenaren overigens weinig verandering van standpunt bij de eigen organisatie. Respectievelijk 78 procent van 81 procent van de respondenten zegt dat de val van het kabinet daar geen gevolgen voor zal hebben. De beweging die in gang is gezet zal doorgang vinden, hooguit zal de uitwerking anders worden dan voorzien.

Wet werken naar vermogen   Bijna de helft van de gemeenteambtenaren verwacht vooral dat de Wet werken naar vermogen anders ingevuld zal worden dan voorzien was.  De overgang van de begeleidingstaken van de Awbz naar de Wmo zal volgens 78 procent van de respondenten wat betreft inhoud en uitgangspunten niet wijzigen. Voor de transitie van de Jeugdzorg verwacht zelfs 89 procent dat deze nauwelijks gevolgen zal ondervinden van een nieuwe politieke situatie.

Financiën   Ook wat betreft de met de transities gemoeide financiën verwacht een ruime meerderheid van de correspondenten dat een nieuwe regering hier geen grote veranderingen in aan zal brengen, althans wanneer het gaat om de Awbz/Wmo en de Jeugdzorg. Als het om de Wet werken naar vermogen gaat verwacht wel 72 procent van de ambtenaren dat Den Haag een ander standpunt zal innemen over de besparingen die deze decentralisatie moet opleveren.

(Bron: www.binnenlandsbestuur.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s