Schatkistbankieren definitief verplicht

Gemeenten, provincies en waterschappen zijn vanaf volgend jaar definitief verplicht hun beleggingen bij het Rijk onder te brengen. Alle contracten afgesloten na 4 juni 16.00 uur vallen onder deze regeling.

Rijk ziet voordelen   Het Rijk ziet veel voordelen in het schatkistbankieren: de beleggingen van de lagere overheden komen op de staatsbalans te staan en mogen van Europa van de staatsschuld worden afgetrokken. Volgens het Rijk is het ook veiliger omdat gemeenten minder risico lopen hun vermogen bij een slechte belegging kwijt te raken.

Gemeenten zien nadelen   Met name de VNG is sterk gekant tegen de ‘gedwongen winkelnering’. Ralph Pans noemde de inperking van het risico eerder al overbodig: ‘Na het Icesave debacle is de wetgeving flink aangescherpt, dus daar hoef je het niet voor te doen’.

Weinig speelruimte   Hij noemt het verplicht stallen van (tijdelijk) overtollig geld bij het Rijk zelfs schadelijk voor gemeenten. In combinatie met andere beperkingen die het Rijk oplegt, blijft er volgens hem weinig speelruimte over voor de lagere overheden om ‘de zaken aan de praat te houden’.

Minder rente   Belangrijkste punt is echter de principiële kant. Gemeenten willen zelf kunnen bepalen wat ze met hun geld doen en waar ze dat stallen. Praktisch gezien vrezen ze verder dat het Rijk lagere rente zal betalen dan er op de vrije markt te halen is.

(Bron: www.binnenlandsbestuur.nl)

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s