‘een meevallende tegenvaller, maar we zijn er nog niet’

Over 2012 en 2013 ontvangen de gemeenten 467 miljoen euro minder aan algemene uitkering van het rijk dan waar ze op basis van de septemberciculaire 2011 rekening mee hielden. Alleen dit jaar al moeten ze met ruim een kwart miljard euro minder genoegen nemen.

Slechter scenario  Dat staat in de junicirculaireover het gemeentefonds die het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) naar verwachting aanstaande maandag naar buiten brengt. Daarin zijn de effecten van het zogeheten Kunduz-akkoord vertaald. Jan Gudde, hoofd financieel en informatiebeleid van BZK, lichtte op het Famo-congres in Utrecht vrijdag al een tipje van de sluier op. De jaren na 2013 groeit het gemeentefonds weer, maar die prognose is meer dan boterzacht. ‘Beter is het rekening te houden met een slechter scenario’, aldus Gudde. Dat het gemeentefonds vanaf 2014 weer groeit, houdt vrijwel uitsluitend verband met het aflopen van de afspraak dat rijksambtenaren in 2012 en 2013 op de nullijn zijn gezet. Omdat de looptijd van die cao niet langer doorloopt, mag in de boekhouding niet worden vooruitgelopen op een verdere bevriezing.

Pak zout  Ook Gijs Oskam, financieel specialist van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), riep de lokale overheden op de doorrekeningen in de junicirculaire vanaf 2014 ‘niet met een korrel, maar met een flink pak zout te nemen’, zei hij. Oskam refereerde aan de toespraak van premier Rutte eerder deze week, waarin hij de gemeenten ervoor waarschuwde dat ze na de zomer financieel gezien ‘nog een treetje naar beneden zouden gaan.’

Meevaller  De krimp van het gemeentefonds voor dit en volgend jaar valt volgens Oskam wel mee. Bij eerdere, eigen ramingen was de VNG uitgegaan van een min van 800 miljoen euro. Gudde zei dat met bij BZK zelfs rekening hield dat het gemeentefonds met een 1 miljard euro naar beneden zou gaan. De meevallende tegenvaller is een gevolg van het feit dat de wandelgangencoalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in het zogeheten Kunduz-akkoord voor 2013 veel meer lastenverzwaringen (twee derde) inboekt en minder bezuinigingen (een derde). Anders dan rijksbezuinigingen worden lastenverzwaringen niet doorvertaald in een verlaging van de algemene uitkering aan de gemeenten. Dat houdt verband met de systematiek van ‘samen de trap op, samen de trap af’, waarbij gemeenten minder geld van het rijk krijgen als de departementen minder uitgeven.

Aanvullende bezuinigingen  ‘Maar we zijn er nog niet’, waarschuwde Oskam. Niet uit te sluiten valt dat een nieuwe coalitie ervoor kiest binnen het totale ombuigingspakket de lasten minder verhoogt en juist meer bezuinigt. Het kan ook nog zo zijn dat uit doorberekeningen van het Centraal Planbureau de maatregelen onvoldoende effect sorteren en dat er aanvullende bezuinigingen nodig zijn. Bovendien is de begroting voor 2013 erop gericht op een tekort uit te komen van maximaal 3 procent. Het financieringstekort moet echter op termijn naar 0 procent. ‘Reken je dus niet rijk’, aldus Oskam.

Trap af  Dirk Jans, directeur van PAUW dat 80 procent van de gemeenten ondersteunt met de berekening en analyse van het gemeentefonds, vindt dat gemeenten vooral in 2012 een flinke kluif krijgen te verwerken. Op de rijksbegroting stond geld gereserveerd voor een cao voor rijksambtenaren. Nu deze niet doorgaat, wordt de reservering afgeboekt wat leidt tot ‘samen de trap af’. Samen met andere effecten loopt dat op tot 254 miljoen euro. ‘Daar is veelal niet opgerekend. Voor 2013 ligt dat anders. Veel gemeenten hielden in hun kadernota al rekening met het effect van het Kunduz-akkoord. De korting in 2013 van 213 miljoen euro valt relatief mee. Daarnaast werd in vakkringen lange tijd rekening gehouden met een extra korting van 200 miljoen euro wegens de btw-verhoging van 19 naar 21 procent. Gelukkig is die korting van de baan. Al met al zullen flinke bezuinigingen nodig zijn bij gemeenten omdat ook op andere fronten effecten van de recessie merkbaar zijn,’ aldus Jans

(www.binnenlandsbestuur.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s