‘De Krom: gemeenten kunnen stoppen met huishoudtoets’

Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken wil de huishoudtoets in de bijstand met terugwerkende kracht per 1 januari 2012 afschaffen. Hij heeft daartoe dinsdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Van de baan   De Krom vraagt de gemeenten, de Sociale Verzekeringsbank en uitkeringsinstantie UWV te stoppen met uitvoering van de toets. De huishoudtoets maakte deel uit van de kabinetsplannen om de bijstandswet aan te scherpen. De regeling bepaalde dat er nog maar één uitkering per gezin mogelijk was. Als gevolg van het Lenteakkoord tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie is de omstreden regeling echter van de baan.

Kritiek     Bij de gemeenten bestond veel kritiek op de huishoudtoets omdat die grote gevolgen zou hebben voor de inkomens van gezinnen met inwonende kinderen. Bovendien zou de regeling fraudegevoelig zijn. Bijstandsgerechtigden zouden op papier kunnen verhuizen en zo de sociale dienst op een dwaalspoor brengen. De gemeenten waren dan ook blij toen in het Lenteakkoord het einde van de regeling werd aangekondigd.

(Bron: www.binnenlandsbestuur.nl)

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s