Groningen bouwt duurzaam en bespaart geld

Een nieuw zuinig en vooral duurzaam gebouw neerzetten, dat nu wat extra kost, maar later zijn geld meer dan terugverdient. Dat is wat de gemeente Groningen voor ogen heeft met bouw van nieuwe huisvesting voor de afdeling sociale zaken. Agentschap nl spreekt van een voorbeeldproject voor andere gemeenten.

Budgetten mixen   Groningen heeft de bouw van het 50 miljoen euro kostende gebouw aanbesteed onder speciale voorwaarden: niet alleen de directe bouwsom telde, toekomstige besparingen op de exploitatie mochten deels bij het budget worden opgeteld. Verder kreeg de aannemer ook het contract om het nieuwe gebouw te gaan onderhouden. Eigendom en exploitatie komen wel bij de gemeente, aldus woordvoerder Hans Korbee van Agentschap NL.

De boer op   Als ministerieel uitvoeringsorganisatie voor duurzaam beleid gaat Agenschap nl maar wat graag de boer op met het project in Groningen. ‘Door de budgetten voor de bouw en voor de exploitatie niet strikt te scheiden, krijgt de gemeente meer kwaliteit en een goedkoper te beheren gebouw. Ik hoop dat andere gemeenten er een voorbeeld aan nemen’, stelt Korbee.

Niet op prijs aanbesteed   Pure winst noemt hij het dat er nu eens niet alleen op de laagste prijs is aanbesteed, maar dat er gekeken werd naar het totale bestek.. De helft van de besparingen op bijvoorbeeld de energiekosten mocht de aannemer bij de bouwsom optellen. De bouwer die de meeste besparingen op exploitatie wist in te boeken, won.

Bouwsom hoger, lasten lager   Daardoor werd de bouwsom volgens Korbee hoger, maar de uiteindelijke lasten veel lager. ‘Hierdoor krijgt de gemeente tegen uiteindelijk bijna dezelfde kosten een kwalitatief veel beter gebouw dan hij ooit met de traditionele financiering had bereikt’.

(Bron: www.binnenlandsbestuur.nl)

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s