Stresstest bij gemeenten rekent doemscenario door

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven hebben als eerste gemeenten in Nederland de effecten van een aantal doemscenario’s op hun eigen huishoudboekjes en die van hun burgers laten doorrekenen.

Rekbaarheid   Onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek presenteerde de resultaten van de eerste gemeentelijke stresstesten. Bij grote banken is het al langer goed gebruik de gevolgen van mogelijke crisissituaties door te rekenen. De vier grote gemeenten hebben als eerste overheidsinstellingen hun financiële rekbaarheid laten onderzoeken.

Vastgoedcrisis Amsterdam   Belangrijkste conclusie uit de stresstesten is volgens SEO-directeur Jules Theeuwes dat gevolgen van verschillende crisissituaties per gemeente zeer uiteenlopen. ,,Zo is Amsterdam erg gevoelig voor bijvoorbeeld een vastgoedcrisis. In Rotterdam zullen de gevolgen van een sociaaleconomische crisis groot zijn.”

Financiële gevolgen   Door de samenstelling van de beroepsbevolking zijn de financiële gevolgen van mogelijke crisissituaties in de Maasstad het heftigst. In het SEO-model verliest de gemeente in 5 jaar tijd 90,5 miljoen euro in het geval van een financiële crisis. Dat kost elke Rotterdammer 148 euro. Amsterdam moet 82,5 miljoen bezuinigen om in het geval van een financiële crisis de begroting sluitend te krijgen. Dat kost in 5 jaar tijd 105 euro per inwoner. In Den Haag en Eindhoven blijft het verlies beperkt tot respectievelijk 32,5 en 3,5 miljoen euro.

252,2 miljoen   Mocht zich een sociaaleconomische crisis voordoen, met bijbehorende toename van werkloosheid, dan gaat Rotterdam er in 5 jaar tijd 252,2 miljoen euro op achteruit. In de hoofdstad levert dat een extra kostenpost van 230,1 miljoen euro op. Den Haag en Eindhoven leveren in zo’n scenario 150,3 en 45,6 miljoen euro in.

Instorten huizenmarkt  Een vastgoedcrisis en rijksbezuinigingen hakken er in Amsterdam behoorlijk in. Het instorten van de huizenmarkt en vastgoedprojecten kost de hoofdstad 413,3 miljoen euro. Extra rijksbezuinigingen kunnen oplopen tot een extra kostenpost van 429,5 miljoen. In Rotterdam blijft de schade in geval van een vastgoedcrisis beperkt tot 97,5 miljoen euro. Rijksbezuinigingen leiden daar tot 320 miljoen euro verlies.

Voorbereiden en ingrijpen   De wethouders van Financiën van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven lieten maandag weten blij te zijn met de resultaten van de stresstest. Staf Depla, wethouder in Eindhoven: ,,Het is goed te weten waar we in geval van een crisis aan toe zijn. Zo kunnen we ons er op voorbereiden.” De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher: ,,We moeten nu ingrijpen. Het kan, maar je wordt er niet vrolijk van.”

(Bron: www.binnenlandsbestuur.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s