‘Decentralisatie Jeugdzorg: niet controversieel graag’

De decentralisatie van de jeugdzorg moet onverkort worden doorgezet en niet controversieel worden verklaard. Dat vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ‘Gemeenten moeten door’, aldus VNG- woordvoerder Arjen Konijnenberg.

Afzijdig  Tot nu toe heeft de VNG zich afzijdig gehouden over welke beleidsonderwerpen na de val van het kabinet in de ijskast moeten worden gezet. Dat is aan de Kamer, vindt de VNG. De Kamer beslist na het meireces welke voorstellen en beleidsonderwerpen al dan niet controversieel worden verklaard.  Bij de decentralisatie jeugdzorg ligt het wat de VNG betreft anders, stelt Konijnenberg. ‘Ten eerste ligt er nog geen wetsvoorstel. Bovendien is er onder gemeenten een redelijk grote consensus over de rijksplannen voor de overheveling van de jeugdzorgtaken naar gemeenten.’

Voortgangsbrief   De voortgangsbrief voor de nieuwe jeugdzorgwetgeving “Geen kind buiten spel” van de demissionaire staatssecretarissen Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) onderschrijft volgens de VNG de visie van gemeenten. Reden te meer om de decentralisatie onverkort door te zetten, stelt de VNG. In de op 1 mei openbaar gemaakte voortgangsbrief ontvouwen de staatssecretarissen hun keuzes bij de invulling van de stelselwijziging. Doelstelling van de nieuwe wet is kinderen, jeugdigen en hun opvoeders zo vroeg mogelijk te ondersteunen, waardoor de vraag naar zwaardere jeugdzorg kan verminderen.  Met de nieuwe wetgeving willen de staatssecretarissen aansluiten bij de uitgangspunten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Ontschot budget   Gemeenten krijgen na de decentralisatie  de verantwoordelijkheid over alle vormen van jeugdhulp, inclusief jeugdbescherming, jeugdreclassering,  jeugd-GGZ en de zorg voor kinderen met een licht verstandelijk beperkte kinderen (jeugd-LVB). Zij kunnen werken vanuit de aanpak “één gezin- één plan”, gefinancierd vanuit een ontschot budget. Waarschijnlijk nog voor de zomer gaat een speciale Transitiecommissie van start, die de voortgang van de transitie moet monitoren. Begin 2013 moet een verdeelmodel worden opgeleverd voor het macrobudget voor de decentralisatie jeugdzorg. Die wordt nu ontwikkeld door het SCP en Cebeon.

(Bron: www.binnenlandsbestuur.nl)

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Politiek debat en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s