Huishoudtoets eerst ‘on hold’ en dan stoppen

Gemeenten hoeven niet verder te gaan met de voorbereidingen op de huishoudtoets. Dat valt te concluderen uit gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Gemeenten zullen het bericht tot stopzetten van de activiteiten binnenkort van SZW horen. Dat kan nu nog niet, omdat de toets ‘strikt genomen nog deel uitmaakt van een reeds in werking getreden wet’, aldus het ministerie.

Inwonend kind    De huishoudinkomenstoets is sinds 1 januari van kracht. Uitgangspunt is dat het inkomen binnen één huishouden maximaal één bijstandsuitkering verstrekt wordt. Daarbij wordt ook gekeken naar het inkomen van inwonende kinderen. Ouders kunnen dus hun recht op bijstand verliezen als er een inwonend kind is met een inkomen. Vanaf 1 januari geldt de wet voor nieuwe gevallen. Per 1 juli zou de wet ook voor bestaande gevallen gelden en moeten gemeenten dus naar het huidige bestand mensen met een uitkering kijken.

On hold    Er is veel kritiek op de toets en in het ‘wandelgangakkoord’ van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie staat dat de huishoudtoets geschrapt wordt. De G4 besloot vorige week dat ze daarom de voorbereidingen voor de uitvoering van de toets uitstelden. Bij andere gemeenten kwam de vraag naar boven wat nu te doen met de toets en de SP stelde daar Kamervragen over. ‘We snappen dat gemeenten dat beleid even on hold zetten’, aldus woordvoerder Nico Mokveld van het ministerie.

Politieke realiteit    Maar voor een officiëel ‘stop er maar mee’, is het nog te vroeg. Den Haag kan dat signaal officieel nog niet geven, omdat de wet waarin de toets geregeld is, nog in werking is. ‘Staatsrechtelijk ligt dat ingewikkeld’, aldus Mokveld. ‘Maar het akkoord ligt er, dus dat is de politieke realiteit.’ Hij verwacht dat het ministerie eind deze week of begin volgende week een bericht naar de gemeent kan laten uitgaan. ‘Ook wat staatssecretaris De Krom betreft moeten de gemeenten zo snel mogelijk geïnformeerd worden over wat nu te doen’, aldus Mokveld. ‘Maar het moet wel binnen de regels.’

(Bron: www.binnenlandsbestuur.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Politiek debat en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s