G4 zetten uitvoering huishoudtoets stil

De vier grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – schorten de uitvoering van de huishoudtoets op. Dat heeft de G4 bekendgemaakt na overleg met het ministerie van Sociale Zaken.

Eén uitkering   De huishoudtoets was een plan van de regering van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV. Deze maatregel hield in dat nog maar één uitkering per gezin mogelijk was. Ouders met een uitkering konden deze zodoende verliezen als ze bijvoorbeeld een inwonend kind hadden dat wel een inkomen verdiende. In de plannen die CDA, VVD, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie hebben gepresenteerd, wordt de huishoudtoets geschrapt.

Nepverhuizingen   De huishoudtoets was onderdeel van de wijzigingen in de Wet Werk en Bijstand (WWB), die op 1 januari 2012 is ingevoerd. Er was veel kritiek op de huishoudtoets. Veel gezinnen zouden onevenredig zwaar getroffen worden, aldus de G4. Ook de G32 – 32 gemiddeld grote gemeenten – was geen voorstander. Gevreesd werd dat de wet voor veel ‘nepverhuizingen’ zouden zorgen om zo de maatregel te ontduiken.

Blij   De wethouders van de G4 zijn blij dat de huishoudtoets wordt afgeschaft. Zij noemden het een ‘hardvochtige en ingrijpende’ maatregel. In overleg met het ministerie wordt nu gekeken hoe één en ander verder procedureel wordt geregeld. Divosa, de vereniging voor sociale diensten, adviseert haar leden ook om de invoering van de huishoudtoets voorlopig op te schorten. Er is blijdschap bij de vereniging, blijkt uit de tweet van voorzitter René Paas: ‘Taart op kantoor. Stoppen met de huishoudinkomenstoets. Juridisch ingewikkeld (het staat in de wet), maar vooral: hoera.’

(Bron: www.binnenlandsbestuur.nl)

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Politiek debat en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s