Toekomstschets inrichting sociaal domein

Er gaat bij gemeenten veel veranderen op het gebied van sociale zaken. Gemeenten krijgen er drie grote uitvoeringstaken bij (Jeugdzorg, begeleiding in de Wmo en re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt). Welke kansen biedt dit voor een betere ondersteuning van multiprobleemgezinnen? Het Rijk heeft een handreiking gepresenteerd die een raamwerk biedt voor een nieuwe opzet.

Nu is ondersteuning vaak eenzijdig gericht op het bieden van zorg en komt participatie pas op de tweede plaats.

Handreiking   De handreiking van de ministeries van SZW, VWS, BZK, OCW en Veiligheid en Justitie, getiteld ‘Toekomstschets inrichting sociaal domein’ biedt een raamwerk voor een nieuwe inrichting van de ondersteuning aan multiprobleemgezinnen.

Raamwerk In dit raamwerk worden de voorzieningen opgedeeld in nulde-, eerste- en tweedelijns voorzieningen.

1. De nuldelijns voorziening is gericht op het versterken van bestaande voorzieningen: vrijwilligerswerk, mantelzorg, school, consultatiebureau, sport, cultuur etc.

2. Bij eerstelijns ondersteuning gaat het om gratis toegankelijke individuele ondersteuning aan burgers door professionele medewerkers. De ondersteuning is gelimiteerd, want individuele ondersteuning is kostbaar. De ondersteuning is gericht op participatie, op werken en actief meedoen.

3. De toegang tot de tweedelijns ondersteuning verloopt via de eerste lijn. Hier vinden we de complexe en/of langdurige zorg. In het verleden werd die zorg veelal buiten de directe leefomgeving van de burger geboden. In de nieuwe situatie zorgt een ‘regisseur’ voor integrale ondersteuning.

Toekomstschets sociaal domein (in PDF)

(Bron: www.vng.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s