Gemeenten vanaf 1 juli verantwoordelijk voor schuldhulp

De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening treedt op 1 juli in werking. Dat besluit is in het Staatsblad gepubliceerd. Gemeenten krijgen hiermee expliciet de verantwoordelijkheid om schuldhulpverlening uit te voeren.

Werkwijze vastleggen  Volgens de wet moeten gemeenten een plan opstellen waarin zij de werkwijze van de schuldhulpverlening vastleggen. Preventie moet hierin een belangrijke rol spelen. Mensen die zich met schulden melden bij de gemeente moeten binnen vier weken geholpen worden. Voor bedreigende schulden geldt een termijn van drie werkdagen.

Moratorium   Twee belangrijke punten in de wet gaan nog niet per 1 juli in. Het moratorium zal nog op zich laten wachten, omdat dat een wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering vereist. Die wetswijziging wordt voorbereid. Het moratorium is een afkoelingsperiode van een termijn van zes maanden, waarin schuldeisers geen mogelijkheid meer hebben om bijvoorbeeld beslag te leggen op het inkomen van de schuldenaar. Staatssecretaris De Krom verwacht dat het moratorium op 1 januari volgend jaar kan ingaan.

Bankrekening   Een ander instrument dat nog niet ingaat op 1 juli is de mogelijkheid om voor een schuldenaar een basisbankrekening te openen. Op deze bankrekening kan de klant niet rood staan. Het inkomen kan hierop gestort worden en ook de lopende rekeningen kunnen vanaf deze bankrekening worden betaald. Voor het instellen van de basisbankrekening is een wijziging in de Wet op het financieel toezicht nodig. De Krom verwacht dat ook dit op 1 januari 2013 rond is.

(Bron: www.binnenlandsbestuur.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s