Kamp opent jacht op uitkeringsfraudeurs

Mensen die sjoemelen met hun uitkering kunnen vanaf 1 januari een tien keer hogere boete verwachten.

Dat stelt minister Henk Kamp (Sociale Zaken) voor. Hij stuurt woensdag zijn wetsvoorstel hiervoor naar de Tweede Kamer. Deze wet regelt ook dat bedrijven die illegale werknemers in dienst hebben of mensen onveilig op steigers laten werken een hogere boete krijgen of zelfs worden stilgelegd. e boetebedragen voor bedrijven kunnen oplopen tot 36.000 euro per werknemer.

Herhaling

Mensen die frauderen met uitkeringen moeten het onterecht ontvangen deel gaan terugbetalen en krijgen ditzelfde bedrag als boete. Bij herhaling is de boete 150 procent van het onterecht ontvangen bedrag. Volgens Kamp is er een steeds grotere groep hardnekkige fraudeurs. Ook de fraudebedragen zijn hoger. Het ministerie becijferde dat in 2010 80.000 mensen de regels overtraden. Zij zouden voor een bedrag van 119 miljoen euro hebben gefraudeerd. Bedrijven kregen voor 40 miljoen aan boetes. De gemeenten worden verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze wet.

Kritiek

De Raad van State is kritisch over de hardere aanpak van fraudeurs. Het adviesorgaan van de regering vraagt zich af of dat nodig is en niet eerst gewerkt moet worden aan goede handhaving.

(Bron: http://www.nu.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Politiek debat en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s