‘Maak Wwnv niet te ingewikkeld’

‘Maak de Wet werken naar vermogen niet te ingewikkeld.’ Dat is de oproep die verschillende partijen doen aan de Tweede Kamer en staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken. De Tweede Kamer hield vandaag de eerste hoorzitting over de wet die tot één regeling aan de onderkant van de arbeidsmarkt moet komen.

Niet eenvoudiger Het streven naar die ene regeling – in plaats van afzonderlijke regelingen voor Wajong, Wwb en Wsw – is eigenlijk al mislukt. De Wajong blijft bestaan voor de volledig afgekeurden en ook de Wsw zal in afgeslankte vorm blijven bestaan. En daar waar de Wwnv wel de bestaande wetten vervangt, vrezen verschillende partijen dat het er niet eenvoudiger op wordt.

Toegangstoets De VNG heeft erop aangedrongen de toegangstoest voor uitkeringsgerechtigden die met behulp van loondispensatie aan het werk kunnen, af te schaffen. Volgens de vereniging is het een overbodige stap in het proces en levert het onnodige bureaucratie op. Daarnaast willen gemeenten een deel van het behaalde financiële voordeel inzetten voor begeleiding op de werkplek.

Loondispensatie In het wetsvoorstel van De Krom heeft de gemeente alleen tijdens het lopende jaar financieel voordeel van het feit dat iemand met loondispensatie aan het werk gaat. Dit omdat het Rijk alleen het bijstandsbedrag vergoedt dat de gemeente aan een bijstandsgerechtigde uitkeert. Als door loondispensatie iemand nog maar een halve bijstandsuitkering krijgt, krijgt de gemeente van het Rijk nog maar een halve bijstandsuitkering.

Tekorten De VNG vindt het oneerlijk dat het voordeel in de schatkist verdwijnt, terwijl gemeenten opdraaien voor de begeleidingskosten van de mensen. De komende jaren ontstaan bij veel gemeenten sowieso tekorten op begeleiding en re-integratie.

Geldgebrek en gedoe De vereniging van sociale diensten, Divosa, noemt ‘geldgebrek en gedoe’ een bedreiging voor de nieuwe wet. Divosa-voorzitter René Paas adviseerde de Kamer de wet niet ingewikkelder te maken dan dringend noodzakelijk is. Naast de verwachte financiële tekorten is ‘bureaucratisch gedoe’ volgens Divosa de belangrijkste bedreiging voor de wet. Net als de VNG vindt ook Divosa de verplichte toegangstoets niet nodig. De vereniging noemt het ‘cruciaal’ voor het slagen van de wet dat gemeenten voldoende geld hebben voor de begeleiding.

Bureaucratie “Werkgevers houden niet van bureaucratie. Werkzoekenden worden er niet door geholpen. En gemeenten worden belemmerd door goedbedoelde voorschriften”, vindt Paas. Divosa roept Kamerleden daarom op terughoudend te zijn met extra wensen en uitzonderingsbepalingen.

Gedrocht Vorige week sprak de Utrechtse wethouder van Werk en Inkomen Rinda den Besten ook al haar zorg uit over de nieuwe wet. ‘Grote zorg over wet Werken naar Vermogen; bureaucratisch gedrocht voor werkgevers!’, twitterde ze. De Kamer debatteert eind deze maand over de Wwnv.

(Bron: www.binnenlandsbestuur.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Politiek debat en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s