Jonggehandicapten hebben vaker ‘gewone’ baan

Jonggehandicapten komen steeds vaker aan het werk. Dat meldt staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) vrijdag.

Hij constateert dat op basis van cijfers van uitvoeringsinstituut UWV over de Wajong-uitkering. Hieruit blijkt dat Wajongers die van jongs af aan gehandicapt zijn, vaker aan het werk komen.

De Krom vindt het vooral bemoedigend dat voor het eerst meer jonggehandicapten aan de slag gaan bij een ‘gewone’ werkgever, in plaats van in de sociale werkplaats.

Vorig jaar zomer waren bijna 52.500 Wajongers aan het werk, tegen 48.700 een jaar eerder. Dat komt neer op ongeveer een kwart van de jonggehandicapten. Van hen waren 26.900 aan de slag bij een ‘normale’ baas, tegen 25.600 in de sociale werkvoorziening.

De Krom wees erop dat hij nu druk doende is met hervorming van regelingen, zoals de Wajong en sociale werkplaatsen, om meer mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking aan een ‘gewone’ baan te helpen.

”Nu blijkt uit de cijfers dat dit ook kan, zelfs in crisistijd. Maar we zijn er nog lang niet. We moeten door, want meer dan de helft van de mensen in de Wajong kan werken”, aldus de staatssecretaris.

De FNV vindt dat de cijfers bevestigen dat de huidige Wajong zijn vruchten afwerpt. In de aangekondigde Wet Werken naar Vermogen is het aan gemeenten om Wajongers naar gewone werkplekken te begeleiden. De vakcentrale vreest dat ze daarvoor niet het geld en deskundigheid hebben.

(Bron: www.nu.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s