Eerste Kamer neemt schuldhulpwet aan

Het wetsvoorstel Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is door de Eerste Kamer aangenomen. De wet treedt waarschijnlijk op 1 juli van dit jaar in werking. Met de nieuwe wet krijgen gemeenten de regie over de schuldhulpverlening aan haar inwoners. Ook worden gemeenten verantwoordelijk voor het opstellen van een schuldhulpplan.

Vier weken Als iemand zich meldt voor schuldhulpverlening, dan is de gemeente verplicht binnen een wachttijd van maximaal vier weken een eerste gesprek te houden waarin de hulpvraag wordt vastgesteld. Bij spoedeisende zaken moet dat gesprek al binnen drie werkdagen plaatsvinden. De gemeente moet inzicht geven in de doorlooptijd, oftewel het aantal weken tussen het eerste gesprek waarin de hulpvraag wordt vastgesteld en het bereiken van het resultaat.

Plichten

De schuldenaar krijgt op grond van de Wgs een inlichtingen- en een medewerkingsplicht. De gemeente krijgt de mogelijkheid bij de rechtbank een moratorium aan te vragen. Dat is een afkoelingsperiode van maximaal zes maanden waarin elke bevoegdheid van de schuldeiser tot verhaal op de goederen en tot opeising van goederen niet kan worden uitgeoefend. De gemeente mag schuldhulpverlening in ieder geval weigeren bij fraude als omschreven in de Wgs.

(Bron: www.binnenlandsbestuur.nl)

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s