Wetsvoorstel Wet werken naar vermogen (Wwnv) naar Tweede Kamer

Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft zijn voorstel voor de Wet werken naar vermogen (Wwnv) naar de Tweede Kamer gestuurd. De wet vervangt de wetten voor de bijstand (Wwb), de sociale werkvoorziening (Wsw) en het grootste deel van de Wajong, zodat er één wet voor de ‘onderkant van de arbeidsmarkt’ komt.

Langs de kant  ‘Teveel mensen die kunnen werken, staan nu onnodig langs de kant’, stelt De Krom. De Wwnv vraagt volgens de staatssecretaris om een ‘fundamentele omslag’ in het denken over en omgaan met mensen die een arbeidsbeperking hebben. ‘Daar ligt een verantwoordelijkheid voor werkgevers, maar ook voor mensen zelf. Iedereen die (gedeeltelijk) kan werken, moet dat ook doen.’

Bijstand  De bedoeling is dat de nieuwe wet op 1 januari 2013 in werking treedt. De Wet werk en bijstand (Wwb) zal opgaan in de nieuwe wet. De sociale werkvoorziening blijft bestaan voor mensen die alleen in een beschutte omgeving kunnen werken. Jonggehandicapten die voor 1 januari 2012 onder de Wajong vielen, blijven bij het UWV. Dit geldt ook voor mensen die na die datum nog in de Wajong komen, volledig arbeidsongeschikt zijn en dat ook zullen blijven. Gemeenten gaan per 1 januari 2013 jonggehandicapten met arbeidsvermogen ondersteuning bieden. Een jaar later komt daar de groep bij die dit jaar nieuw in de Wajong komt, maar wel (deels) kan werken.

Divosa  Divosa, de vereniging van directeuren van sociale diensten van gemeenten, steunt het idee van één regeling aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Maar volgens Divosa-voorzitter René Paas is de nieuwe wet toch nog complex en hij noemt de invoering ervan per 2013 een ‘monsterklus’. Hij waarschuwt de Kamer het niet ingewikkelder te maken met extra wensen en uitzonderingen.

VNG  Gemeenten delen de uitgangspunten van de Wwnv maar zijn bezorgd over de uitvoerbaarheid. Het beschikbare budget dreigt op te gaan aan de lonen van de Sociale Werkvoorziening waardoor nauwelijks geld overblijft voor de re-integratie van andere doelgroepen. Daarnaast is een ruime mate van beleidsvrijheid noodzakelijk om gemeenten in staat te stellen maatwerk te leveren. Dit ontbreekt in het wetsvoorstel, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een reactie.

Werkervaringsplaatsen  Bij de presentatie van het wetsontwerp kondigde De Krom verder een topconferentie aan die het ministerie samen met werkgeversorganisatie VNO-NCW en de VNG organiseert. Hiervoor worden alle partijen uitgenodigd die betrokken zijn bij het aan werk helpen van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Met VNO-NCW zijn ook afspraken gemaakt over het beschikbaar stellen van 5.000 extra werkervaringsplaatsen voor mensen uit deze doelgroep.

Klik hier voor het wetsvoorstel plus bijbehorende stukken

(Bron: www.binnenlandsbestuur.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s