Veel jonge ambtenaren negatief over carrièremogelijkheden

Ruim 40 procent van de ambtenaren jonger dan 40 jaar is ontevreden over hun toekomstperspectief binnen de overheid.  De hiërarchische structuur en cultuur zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Boer & Croon onder 248 jonge ambtenaren tot 40 jaar, werkzaam voor het openbaar bestuur.

Slechts 20 procent van de jonge ambtenaren geeft aan dat zij bekend zijn met het strategisch HR-beleid van hun organisatie. Slechts 11 procent kan benoemen hoe top van hun organisatie zich inzet voor de verbetering van het werkgeverschap.

Bezuinigingen

Jonge ambtenaren hebben begrip voor de bezuinigingen, maar niet voor de wijze waarop deze worden doorgevoerd. Zij vinden dat er nu vooral wordt geschaafd om snel te kunnen korten en dat er weinig wordt nagedacht over de gevolgen hiervan op de lange termijn.

Doorstroommogelijkheden

Het onderzoek laat verder zien dat 80 procent van de ondervraagden vindt dat verschillende overheidsinstanties meer moeten samenwerken zodat betere doorstroommogelijkheden ontstaan. Samenwerking verloopt nu vaak zeer moeizaam.

Cultuuromslag noodzakelijk

Tweederde van de jonge ambtenaren geeft aan bewust voor de overheid gekozen te hebben. Ze willen ook graag behouden blijven en hebben talloze ideeën om de overheid aantrekkelijk te houden voor jong talent. Meer dan de helft vindt dat er te weinig met hun ideeën wordt gedaan, dus ook dat zou beter moeten.

Het meest cruciaal vinden jonge ambtenaren dat er een cultuuromslag plaatsvindt, dat oude opvattingen doorbroken worden en de aandacht voor persoonlijke groei en kwaliteit het straks wint van de hiërarchische groei en anciënniteit (rangorde naar diensttijd).

(Bron: nu.nl)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s