Vertrouwen in de medemens neemt toe

Nederland is in een aantal opzichten steeds positiever gaan denken. Een meerderheid van de bevolking heeft vertrouwen in elkaar, in de politiek, in de politie en in het rechtsstelsel. Uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat dit vertrouwen in de periode 2002-2010 is toegenomen.

 
Vertrouwen in medemens en in diverse instituties en organisaties, personen van 15 jaar en ouder

Ons land loopt daarmee binnen Europa samen met de Scandinavische landen voorop in wat het CBS ”het sociale, politieke en institutionele vertrouwen” noemt. In 2010 zei 67 procent van de Nederlanders geloof te hebben in de medemens, tegen 58 procent in 2002. Ook in tussenliggende jaren groeide dat percentage.

Verder is er vanaf 2002 een sterke toename in het vertrouwen in het rechtsstelsel en de politie. Het politieke vertrouwen groeide ook, maar stagneerde wel in 2008.

Een krappe meerderheid ziet het zitten in de Nederlandse politici. Daarmee zijn wij wel koploper, want in geen van de andere Europese land genieten politici meer krediet.

Wat betreft het vertrouwen in de medemens lopen in Europa alleen de Scandinaviërs op ons voor. Onze buren Duitsland (35 procent) en België (43 procent) komen achter ons.

(Bron: Nu.nl)

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s