Eerste Kamer ongevoelig voor wens gemeenten

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Wet werk en bijstand die per 1 januari volgend jaar ingaat. Met de nieuwe wet komt er onder meer een toets op het inkomen van alle gezinsleden in een huishouden, waarbij ook het inkomen van meerderjarige kinderen wordt meegeteld. De VNG is teleurgesteld en heeft een meldpunt ingericht waar gemeenten de problemen waartegen ze aanlopen kunnen melden.

Alternatief

De gemeenten hadden onlangs nog een alternatief voor de zogeheten huishoudtoets aan de Eerste Kamer gepresenteerd. Maar een meerderheid van VVD, CDA, PVV en SGP stemde toch in met het wetsvoorstel van staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken. De Krom moest nog wel aan de Senatoren beloven dat hij met de gemeenten gaat kijken of werken meer lonend gemaakt kan worden voor jongeren die bij hun ouders inwonen.

 
Prikkel

In november zeiden VVD en CDA nog te vrezen dat de prikkel om  te gaan werken bij deze jongeren wordt weggenomen als door hun inkomsten hun ouders niet meer in aanmerking komen voor bijstand. VVD-senator Henk Beckers vroeg of starters op de arbeidsmarkt tot 27 jaar op dezelfde manier ontzien kunnen worden als De Krom doet bij volwassen kinderen die studeren of een opleiding volgen en inwonen bij hun ouders. Dat weigerde de zijn partijgenoot.

 
Wwnv

De VNG had gepleit voor een uitstel van invoering. In 2013 gaat ook de nieuwe Wet werken naar Vermogen van start. Gemeenten wilden deze twee veranderingen tegelijk doorvoeren. Bovendien is de voorbereidingstijd nu erg kort – zo’n twee weken. Bij het meldpunt van de VNG kunnen gemeenten laten weten tegen welke problemen ze aanlopen bij de uitvoering van de nieuwe Wwb. De VNG wil met de problemen en klachten terug naar Den Haag om zo te proberen de wet te verbeteren.

 
Kunstenaarsregeling

Naast de nieuwe Wwb stemde de Eerste Kamer ook in met de afschaffing van de Wwik, de kunstenaarsregeling. Kunstenaars vallen per 1 januari 2012 onder de algemene sociale regelingen.  De Wwik ondersteunde beginnende kunstenaars door als ze tijdelijk niet genoeg inkomsten hadden uit hun werk, te zorgen voor een aanvullende uitkering.

(bron: Binnenlands Bestuur)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Politiek debat en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Eerste Kamer ongevoelig voor wens gemeenten

  1. Eric van Lokven zegt:

    We hebben natuurlijk wel al het een en aner voorbereid en zijn wel in staat om alles klaar te hebben op 1-1-2012. Waar we ng niet helemaal uit zijn is de LDT. Hoe gaan we om met de referte periode. Moeten klanten dan ook geteots worden op het huishoudinkomen of kijken we daar niet naar en doen we dit pas over 3 jaar. Wij, gemeente ‘s-Hertogenbosch, heeft voor het laatste gekozen. Hoe gat de rest van Nederland hier mee om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s