Tips voor een doeltreffend ontwikkelgesprek

Het einde van het jaar komt alweer snel dichterbij. Dit houdt bij verreweg de meeste bedrijven en gemeenten in dat ook de functioneringsronde weer om de hoek komt kijken.

Onderwerpen als ontwikkelgesprekken, loopbaanontwikkeling en opleidingswensen staan weer volop in het middelpunt van de belangstelling. Wist u dat u met de juiste voorbereiding uw ontwikkelgesprek zelf kunt sturen en tevens kunt benutten om uw loopbaan een zet in de juiste richting te geven? Maar hoe pak je dat aan? De Bestuursacademie geeft drie gouden tips.

Tip 1: Juiste voorbereiding: Weet waar u staat
Het ontwikkelgesprek is een mooi moment om terug te kijken op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Weet u bijvoorbeeld nog welke afspraken u tijdens het vorige gesprek hebt gemaakt? Hoe bent u daar het afgelopen jaar mee omgegaan? Welke stappen heeft u doorlopen om uw persoonlijke doelstellingen te behalen? Wanneer u voor uzelf helder op een rijtje hebt gezet waar u nu staat, kunt u nauwkeuriger in kaart brengen waar u met uw persoonlijke ontwikkeling naartoe wilt en welke ambities u nastreeft.

Tip 2: Weet waar u naartoe wilt
Het ontwikkelgesprek vormt een ideale gelegenheid om aan uw leidinggevende te laten weten wat u precies wilt. Denk dus van tevoren goed na over wat uw ambities zijn. Kunt u het beste uit uzelf halen in uw huidige functie? Of wilt u in een andere functie uw ambities waarmaken? Het helpt om uw wensen op papier te zetten. Daardoor krijgt u een goed beeld van wat u nodig heeft (of denkt te hebben) om uw persoonlijke doelstellingen (ambities) te bereiken. Weet u al waar u over vijf jaar wilt staan? Maak dan een deelplan voor het komende jaar en bespreek dit met uw leidinggevende. Geef aan hoe u uw loopbaanontwikkeling voor u ziet en welk opleidingstraject u nodig denkt te hebben om uw beoogde persoonlijke ontwikkeling te kunnen realiseren.

Tip 3: Stuur het gesprek de juiste richting op
Nu u op een rijtje heeft waar u vandaan komt en waar u naartoe wilt, heeft u de juiste tools in handen om het ontwikkelgesprek de door u gewenste richting op te sturen. Heeft u uw loopbaanontwikkeling helder geformuleerd? Heeft u geïnventariseerd welke opleidingen u daarvoor nodig denkt te hebben? Op deze manier laat u aan uw leidinggevende zien dat u hebt nagedacht over uw persoonlijke doelstellingen en uw loopbaanontwikkeling. Des te eerder zal hij of zij uw persoonlijke doelstellingen accepteren. Bovendien houdt u op deze manier zelf de regie in handen.

(bron: Binnnelands Bestuur)

Wanneer u uw ontwikkelgesprek volgend jaar met een andere baas en/of vanuit een andere baan wilt voeren, dan kunt u altijd contact opnemen met KMS Overheid. Misschien kunnen we u helpen met de juiste stappen!

(zie voor gerelateerd artikel  http://wp.me/p1h3q8-B )

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s