Tekort op de bijstandsuitkeringen

Gemeenten dreigen in 2011 € 669 miljoen te moeten bijleggen op het betalen van de bijstandsuitkeringen. Vorig jaar kwamen gemeenten ook al € 350 miljoen tekort op de Wwb. Dergelijke tekorten leiden tot roofbouw op de gemeentelijke reserves. Financiële tekorten van een dergelijke omvang ontnemen gemeenten bovendien de kans om vanaf de start een succes te maken van de nieuwe Wet Werken naar vermogen.

De VNG heeft het kabinet gevraagd om met een oplossing te komen voor de tekorten, maar heeft tot nu toe nul op het rekest gekregen. De VNG roept de Tweede Kamer op om bij het kabinet aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek, om zo de hoogte van het bijstandsbudget te bepalen.

Er zijn drie oorzaken voor het tekort op de bijstandsbudgetten:

  1. Per uitkering ontvangen gemeenten € 570 te weinig budget, omdat zij alleen worden gecompenseerd voor de loonontwikkeling en niet voor de prijsontwikkeling. Voor de VNG is dit onacceptabel. Het gaat om een taak die de gemeenten in medebewind uitvoeren. Daarom dient het Rijk de volledige kosten van een uitkering te vergoeden.
  2. Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering aanvraagt, is groter dan geraamd. Maar het bedrag dat gemeenten krijgen, is wel gebaseerd op die ramingen. 
  3. Het kabinet verwacht een besparing op de bijstand van € 69 miljoen door de aangescherpte normen voor kinderalimentatie. De VNG betwijfelt echter of die besparing gehaald zal worden (zie nieuwsbericht vng van 30 november 2009).

Klap voor individuele gemeenten
Voor individuele gemeenten komen de tekorten hard aan. Gemeenten moeten voor het tweede jaar op rij diep in eigen buidel tasten (voor een taak die zij in opdracht van het Rijk uitvoeren).

Voor een gemeente als Amersfoort ontstaat een tekort van € 3,4 miljoen (dat zijn circa 240 uitkeringen) doordat er meer uitkeringen moeten worden betaald dan het Rijk heeft voorspeld. Daar komt een tekort van € 1,8 miljoen bij, omdat Amersfoort per uitkering € 14.270 kwijt is en maar € 13.550 van het Rijk ontvangt. Dit tekort komt bovenop het eigen risico van € 1,4 miljoen dat Amersfoort sowieso al moest dragen.

Bij elkaar gaat het voor een gemeente als Amersfoort om vele miljoenen die uit de eigen reserves moeten worden opgevangen.

(Bron: VNG)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s