Nieuwe Wwb treft sommige groepen extra hard

Veel van de maatregelen in de nieuwe Wwb treffen dezelfde groepen mensen. Een gehandicapte jongere kan al snel onder het bestaansminimum terechtkomen als hij enerzijds getroffen wordt door de huishoudtoets (het totale gezinsinkomen gaat omlaag) en anderzijds te maken krijgt met hogere kosten door bijvoorbeeld stijgende zorgpremies. 

Van verschillende kanten is hier inmiddels voor gewaarschuwd (Landelijke Cliëntenraad, Federatie Opvang): mensen raken hun uitkering kwijt en kunnen in de criminaliteit raken of dakloos worden. Hierdoor komt de wettelijke zorgplicht van gemeenten en de zorg voor een veilige samenleving ernstig in het geding. 

Multiproblematiek
Een aparte groep vormen de jongeren met multiproblematiek. Zij zijn niet in staat om zelf verantwoordelijkheid voor werk of opleiding te nemen. Door de aangescherpte wet kunnen zij makkelijk tussen wal en schip raken. 

Veel van de maatregelen zullen bijvoorbeeld samen komen bij zwakbegaafde jongeren. Zij krijgen te maken met:

  • De IQ-maatregel in de AWBZ (In het kader van de bezuinigingen wil het kabinet dat mensen met een IQ tussen de 70 en 85 geen aanspraak meer kunnen maken op AWBZ-zorg. Dit zou betekenen dat deze mensen geen recht meer hebben op bijvoorbeeld begeleid wonen of dagbesteding)
  • De overheveling van de AWBZ naar de Wmo en 
  • De maatregelen uit de Wet werken naar vermogen. 

Verantwoordelijkheid nemen
Gemeenten willen deze jongeren wel ondersteunen, gemeenten willen wel hun verantwoordelijkheid nemen, maar dan moeten ze daar wel de mogelijkheden voor krijgen. Gemeenten hebben daarvoor geld nodig en ruimte om het beginsel van ‘eigen verantwoordelijkheid’ voor deze groep te nuanceren.

(Bron: VNG)

 
 
 
 
 
 
 
 
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s