Een foto zegt meer dan 1000 woorden….

Met behulp van sociale media als Twitter en Facebook kunnen gemeenten bijstandsfraude opsporen. De fraudeurs, van wie de verblijfplaats vaak onbekend is, ontmaskeren zichzelf regelmatig door op sociale media te vertellen over luxe vakanties en dure aankopen.

Dat meldt het Algemeen Dagblad donderdag. Tien gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht, werkten mee aan een onderzoek naar de fraude met uitkeringen.

Schulden innen
In zeventig van de honderd tot nu toe onderzochte dossiers stuitten de onderzoekers op verdachte zaken. In meer dan de helft van de gevallen is de verdenking zelfs zo sterk dat gemeenten direct in actie kunnen komen om het onterecht uitgekeerde bedrag terug te vorderen.

Speciale software scant Twitter, Facebook, Hyves en LinkedIn op zoektermen, zoals ‘vakantie’ en ‘auto’, die moeten leiden naar fraudeurs. Ook mensen in hun directe omgeving worden gecontroleerd en dat levert bruikbare informatie op.

Vakantie
Zo zocht een van de onderzoekers naar een beeldend kunstenaar met een schuld aan de gemeente. De gemeente kende zijn verblijfplaats niet, totdat zijn dochter op Twitter schreef dat ze naar haar vader in Frankrijk ging. De website van de man leverde de gemeente de resterende informatie op. De schilderijen in zijn Franse huis waren genoeg waard om zijn schuld aan de gemeente af te lossen.

“Was Twitter er maar toen ik nog politieagent was”, zegt onderzoeker Wilfred van Roij. Hij spreekt van een geslaagde proef. ‘Twitter is dynamisch en draait om emotie. Dat levert interessante informatie op.’

De inzet van sociale media gaat dan ook verder dan uitsluitend de opsporing van bijstandsfraude. Ook voor schadeverzekeraars en incassobureaus zijn sociale media een handige methode om fraudeurs te achterhalen. (bron: Gemeente.NU)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s