Miljoenentekorten gemeenten voor bijstandsuitkeringen

Gemeenten komen miljoenen tekort om de bijstandsuitkeringen te kunnen betalen. Per uitkering moeten gemeenten 570 euro bijleggen uit eigen middelen. Dat meldt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG roept de Tweede Kamer op om bij het kabinet aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek, om zo de hoogte van het bijstandsbudget te bepalen.

Ramingen

Volgens de vereniging zijn er drie oorzaken voor het tekort. Zo stijgt nog altijd het aantal bijstandsuitkeringen. De VNG denkt dat dit komt door de economische crisis. Het budget dat de gemeenten van het Rijk krijgen zijn gebaseerd op ramingen die volgens de gemeenten te weinig rekening houden met die crisis. Het conflict over het bijstandsbudget speelt al veel langer.

Compensatie

Een tweede oorzaak van het tekort is de onduidelijkheid over de compensatie voor lonen en prijzen. Het Rijk neemt alleen een correctie voor de loonontwikkeling mee en niet voor de prijsontwikkeling. Ook heeft het kabinet 69 miljoen euro ingeboekt voor de aangescherpte normen voor kinderalimentatie. De VNG betwijfelt echter of in de praktijk wel zo’n bedrag wordt bespaard met aanscherping van de norm.

Oplossingen

Om de problemen op te lossen, wil de VNG dat er eenmalig afgeweken wordt van de budgetsystematiek door extra geld beschikbaar te stellen. Ook zou er een objectieve toets moeten komen om de hoogte van het bijstandsbudget te bepalen.

(Bron: Binnenlands Bestuur)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s