Oppositie: bijstandsplannen De Krom niet realistisch

PvdA, SP en GroenLinks zijn kritisch over de plannen van staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) met de bijstand. De VVD-bewindsman zou te makkelijk denken dat mensen met een uitkering aan het werk kunnen wegens het groeiend aantal vacatures. ,,De werkelijkheid is vaak heel anders. Mensen moeten wel geschikt zijn voor een baan”, aldus Jesse Klaver van GroenLinks.

Bezuinigen

In een interview met het ANP stelde De Krom: ,,150.000 tot 200.000 van de ongeveer 355.000 mensen in de bijstand kunnen werken. Of dat nu geheel of gedeeltelijk is.” Maar volgens de drie oppositiepartijen bezuinigt de staatssecretaris bij de hervormingen te veel op re-integratiemiddelen om werklozen te scholen en aan het werk te helpen.

Rijk rekenen

Ook voorzitter Joan Leemhuis-Stout van Cedris, brancheorganistie van sociale werkplaatsen, is kritisch. Volgens haar rekent De Krom zich te rijk met de bezuinigingen. De sociale werkvoorziening moet vanaf 2013 samengaan met de strengere bijstand en de Wajong voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn.

Kont tegen de krib

PvdA-Kamerlid Hans Spekman noemde het goed dat De Krom zegt dat iedereen die kan werken, dat ook moet doen. ,,Maar dan moeten mensen wel de kansen daartoe krijgen.” Spekman vindt dat nu onterecht de indruk wordt gewekt dat mensen in de bijstand ,,alleen maar hun kont tegen de krib gooien”.

Werkende armen

Verder vrezen PvdA en SP dat een groep nieuwe werkende armen ontstaat, omdat gemeenten voor de bijstand vaker een tegenprestatie gaan vragen en mensen via loondispensatie aan het werk geholpen kunnen worden. Bij loondispensatie betalen werkgevers alleen voor dat deel dat iemand echt kan werken. De overheid past bij tot maximaal een inkomen op minimumloonniveau. ,,Deze mensen blijven hierdoor niet alleen in armoede zitten, maar het zorgt ook voor verdringing van werknemers die nu voor hetzelfde werk volgens cao’s betaald krijgen. Het duwt de lonen enorm naar beneden”, aldus SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

(Bron: Binnenlands Bestuur)

Wij zijn nieuwsgierig naar uw visie op dit onderwerp en nodigen u graag uit om te reageren!

Klik hier voor een overzicht van alle gepubliceerde artikelen omtrent dit onderwerp.

 
Dit bericht werd geplaatst in Politiek debat en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s