VNG: ‘Niet zo eenvoudig bijstandsuitkeringen te verminderen’

Het kabinet wil dat iedereen die kan werken ook gaat werken. De VNG ondersteunt dit uitgangspunt maar dat is geen vrijbrief voor het kabinet om rigoureus te snoeien in uitkeringen en re-integratiebudgetten. Bijstandsgerechtigden moeten wel een reële kans hebben en krijgen op werk.

Het is niet voor iedereen met een uitkering eenvoudig om werk te vinden. Sommige mensen hebben daar hulp bij nodig. Overigens zitten in de praktijk ook werkgevers niet altijd te wachten op bijstandsgerechtigden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om mensen te steunen bij het vinden van werk. Het kabinet gaat onder meer loondispensatie inzetten, maar het kabinet gaat ook de inkomenseisen aanscherpen (er komt onder andere een zogenaamde huishoudtoets).

Loondispensatie
Loondispensatie is een goed instrument, omdat het daarmee voor werkgevers aantrekkelijker wordt om gehandicapten aan te nemen. Bij loondispensatie hoeft een werkgever die een gehandicapte aanneemt, de gehandicapte werknemer alleen te betalen voor het deel dat hij echt kan werken. De rest van het loon komt dan van de overheid.

Overigens moet nog blijken of werknemers ook na afloop van het instrument in dienst kunnen blijven en niet ingewisseld worden voor goedkopere werknemers. 

Huishoudtoets
Bij de huishoudtoets wordt de hoogte van de uitkering afhankelijk van de het inkomen van de andere gezinsleden: partner en kinderen. De VNG twijfelt ernstig aan de effectiviteit van de huishoudtoets zoals deze nu wordt voorgesteld:

  • Bureaucratisch en Fraudegevoelig: gemeenten moeten veel gegevens gaan controleren en de verwachting is dat kinderen zullen zich laten inschrijven op een ander adres dan hun feitelijk woonadres;
  • Problemen in de schuldhulpverlening: moeten kinderen met een inkomen, de schulden van hun ouders gaan afbetalen?
  • Stapeling: ouders verliezen hun uitkering omdat een gehandicapt kind een Wajong-uitkering krijgt, terwijl hun kosten gelijk blijven of zelfs stijgen. 

(Bron: VNG)

Wij zijn nieuwsgierig naar uw visie op dit onderwerp en willen u dan ook graag uitnodigen te reageren!

Klik hier voor overzicht van alle gepubliceerde artikelen omtrent dit onderwerp.

Dit bericht werd geplaatst in Politiek debat en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s