Werkgevers halen niet het beste uit hun werknemers

Welke werkgever zou niet willen dat mensen alles wat ze in zich hebben inzetten. De praktijk laat zien dat dit heel moeilijk is. Uit het jaarlijkse onderzoek van Integron naar de werkbeleving in Nederland onder duizenden werknemers blijkt dat de werkgever maar zeer beperkt het beste uit medewerkers weet te halen. Medewerkerbetrokkenheid kent twee kanten:

1.       uit jezelf betrokken zijn;

2.       betrokken bij de organisatie zijn.

Betrokkenheid uit jezelf

De drijfveren van medewerkers verschillen. Iemand die voor baanzekerheid gaat, kent een andere betrokkenheid dan iemand die voor het geld, een gezonde werk/privé-balans, voor het sociale karakter (collega’s, sfeer) of de uitdaging gaat. In het onderzoek hebben werknemers aangegeven waar zij door gedreven worden. Daaruit blijkt dat werknemers primair voor de werkinhoud en de werksfeer (collegiaal) komen. Verder gaat een groep voor baanzekerheid en een bijna even grote groep voor uitdaging. Ook is de groep die gaat voor werk/privé-balans bijna even groot als de groep die voor het geld gaat. En in de laatste plaats spelen persoonlijke groei (ontwikkeling) en opleiding nog een rol. In de waan van de dag denkt de gemiddelde werkgever dat medewerkers voor uitdaging en ontwikkeling gaan liefst in de vorm van het nieuwe werken. Uit het onderzoek blijkt dat het veel simpeler is: zekerheid of uitdagend werk in een fijne werksfeer!

Uit het onderzoek blijkt dat de groep zeer loyalen en zeer betrokkenen ook vaak zeer tevreden zijn en een tevredenheidscore van 8 of hoger kennen. Bij een gemiddelde medewerkertevredenheid van een 6 is de groep zeer loyalen en betrokkenen 6 tot 8 keer zo klein. Een hoge tevredenheid kent kortom een hoge loyaliteit en betrokkenheid.

Betrokkenheid organisatie

De drijfveren en verwachtingen en de mate waarin deze ingevuld worden bepalen dus in sterke mate de betrokkenheid met de organisatie. We zien dat werkgevers maar in 24 procent van de gevallen het beste uit een werknemer weten te halen.

Het is dan ook niet verrassend dat maar 19 procent zegt zeer betrokken te zijn bij de organisatie en opgeteld is 37 procent nauwelijks tot niet betrokken.

(Bron: HR praktijk)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s