Raming macrobudget Wwb valt lager uit

Op basis van recente ramingen is het macrobudget Wet Werk en bijstand (Wwb) met € 92 miljoen verlaagd ten opzichte van het voorlopige budget dat vorig jaar werd gepubliceerd. Het Ministerie van SZW maakte dit op 13 juli bekend. In september wordt het definitieve macrobudget vastgesteld.

De daling van het budget komt vooral doordat het CPB in recente ramingen uitgaat van een dalende werkloosheid in 2011. Vorig jaar ging het CPB nog uit van een gelijkblijvende werkloosheid in 2011. Dit werkt rechtstreeks door in de raming van de bijstandsbudgetten.

Bezorgd
Cijfers van het CBS laten echter zien dat de bijstand nog steeds oploopt (met gemiddeld 2.500 huishoudens per maand sinds begin 2011). De VNG is bezorgd dat gemeenten ook dit jaar weer grote tekorten zullen hebben op hun bijstandsbudget. Vorig jaar kwamen gemeenten ca. € 350 miljoen tekort op het Wwb inkomensdeel. Veel méér dan het maximale eigen risico van 12.500 uitkeringen (€ 170 miljoen) dat was afgesproken in het Bestuursakkoord tussen Rijk en VNG uit 2007.

De VNG zal in gesprek met het Ministerie van SZW bekijken of de huidige budgetramingen niet teveel afwijken van de werkelijke uitgavenontwikkeling bij gemeenten.

(Bron: VNG)

 
 
 
 
 
 
 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s