Compacte overheid lost personeelsprobleem niet op

Een kleinere, efficiëntere overheid helpt om het toekomstige tekort aan ambtenaren op te vangen, maar voldoende is het niet. Volgens het kabinet ontkomt de overheid niet aan het aantrekkelijker maken van de arbeidsvoorwaarden.

Vergrijzing
Minister Donner kondigde vorige week namens het kabinet plannen aan om de vergrijzing van het personeelsbestand aan te pakken. De nadere details volgden gisteren. Een compactere overheid, waar het huidige kabinet op inzet, helpt volgens minister Donner van Binnenlandse Zaken om in een krapper wordende arbeidsmarkt als overheid niet zo’n groot beroep te hoeven doen op het beschikbare personeel.

Mismatch
Probleem is dat er als gevolg van de kabinetsbezuinigingen ambtenaren uit moeten bij Rijk, provincies en gemeenten. Overschotten en tekorten sluiten niet op elkaar aan in deze tijd. Dat leidt tot een zogeheten toenemende mismatch tussen vraag en aanbod van personeel.

Omscholing
Donner wil voorkomen dat boventallige ambtenaren zonder werk komen te zitten door onder meer in te zetten op regionale van-werk-naar-werk arrangementen, zoals detacheringsconstructies en omscholingsregelingen. Om dat te bereiken moeten bestaande schotten binnen en tussen publieke sectoren en tussen de publieke en private sector worden opgeheven.

Uitwisseling
Eén van de oplossingen ziet de minister van Binnenlandse Zaken ook in het mobiliseren van onbenut arbeidspotentieel en het verhogen van arbeidsparticipatie in Nederland. Hij denkt daarbij met name aan vrouwen met kleine deeltijdbanen, allochtonen, inactieven en arbeidsgehandicapten. Verder koerst hij op een betere samenwerking tussen werkgevers, waardoor er meer uitwisseling van personeel plaats vindt.

Concurrentie marktsector
Het echte probleem voor de overheid wordt volgens Donner het krijgen van de juiste mensen met de juiste vaardigheden. De overheid heeft veel hoger opgeleiden nodig, maar dat is een druk beviste vijver. De concurrentie met de marktsector is er groot. Dus ontkomt de overheid er niet aan als werkgever de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker te maken. Dat beperkt zich niet tot beloningsaspect, maar moet volgens hem ruimer worden bezien. Met name dan in het bieden van mogelijkheden voor scholing en betere combinaties van werk en privé/zorg. Daarnaast moet de overheid meer gebruik gaan maken van de inzet van zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel) en andere dynamische arbeidsverbanden.

Grote Uittocht 
Het plan van aanpak is de reactie van het kabinet op een vorig jaar verschenen rapport (De Grote Uittocht) dat waarschuwde voor de enorme gevolgen van de vergrijzing voor het personeelsbestand van de overheid. Zeven van de tien ambtenaren zou binnen nu en tien jaar de overheid verlaten, waarvan het merendeel vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Minder jongeren 
Vanaf dit jaar gaat de babyboomgeneratie met pensioen. Tegelijkertijd komen er in de toekomst minder jongeren op de arbeidsmarkt. De verwachting is dat vanaf 2020 de beroepsbevolking voor het eerst in decennia zal gaan krimpen. Daarmee heeft de overheid een probleem, want de sector is gemiddeld genomen in sterkere mate vergrijsd dan de marktsector.

 (Bron: Binnenlands Bestuur)
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s