Bezuinigingsposten voor gemeenten

Gemeenten willen vooral bezuinigen op hun bedrijfsvoering. Door de inkomsten te verhogen bespaart de lokale overheid slechts vijf procent. Waar is de winst te halen?

Onderzoeker Bruno Steiner ging door 51 begrotingen van grote, kleine, groeiende en krimpende gemeenten, zowel in de Randstad als daarbuiten. Ruim 50 procent geeft minder uit. Minder dan de helft verhoogt de inkomsten en verlaagt de uitgaven. Slechts een gemeente verhoogt alleen de inkomsten. De resultaten werden gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Bezuinigingsposten:

  • Bedrijfsvoering
  • Sociale zaken, zorg en welzijn
  • Groen, wegen, verkeer en openbare ruimte
  • Sport, cultuur en onderwijs
  • Openbare orde en veiligheid
  • Wonen, stads- en dorpsontwikkeling en grondexploitatie
  • Ozb, belastingen, heffingen en leges

Van alle besparingen moet 61 procent uit de bedrijfsvoering komen. Overigens is het volgens Steiner niet verwonderlijk dat er flink wordt gesneden in sociale zaken, zorg en welzijn. “Dat is ook een heel grote post.” Aan de inkomstenkant valt niet veel te halen. Een verhoging van de inkomsten dekt maar vijf procent van de bezuinigingen bij de onderzochte gemeenten.

“Interessant, deze resultaten”, riep de wethouder Financiën van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, “maar wat heb ik aan deze informatie in de praktijk.” Steiner liet weten dat er volgens deze uitkomsten dus nog flink wat halen valt bij de bedrijfsvoering. “Dat wist ik al”, zei de wethouder. Steiner gaf aan de algemene kennis te presenteren waarna de volgende sprekers meer vanuit de praktijk zullen spreken.

Zoetermeer

Wethouder Financien Edo Haan uit Zoetermeer nam het stokje over, met een inleidend verhaal over het betrekken van de inwoners van Zoetermeer. “Daar kwamen veel constructieve ideeen uit voort”, zei Haan. Die suggesties? Scherp het Wmo-beleid aan, bijvoorbeeld. Bezuinig op onderwijs en sport. Ga consequenter handhaven en beboeten, beperk de gemeentelijke dienstverlening, zoals het sluiten van wijkposten. Dat soort posten.

Zoetermeer wil niet bezuinigen op het armoedebeleid en de veiligheid, maar snijdt wel voor 5 procent in de brandweer. In totaal wordt 5 miljoen euro bezuinigd op taken. Op de ambtelijke organisatie moet 7,3 miljoen worden bespaard. Binnen de ambtelijke organisatie gaan circa 150 arbeidsplaatsen verloren.

Al die arbeidsplaatsen. Kan dat wel? Ja, vindt Haan. Het verloop is niet een op een gekoppeld aan het uitvoeren van minder taken. De winst zit vooral in minder interne controle. “Goed is goed genoeg”, zei de wethouder. Ook op het nieuwe beleid moet de rem. Door overige maatregelen moet dan nog 2,5 miljoen worden gevonden, waarvan 1,4 miljoen op het participatiebudget.

Armoedebeleid

Tegen het einde van de bijeenkomst werd het wat concreter. Door het zo vaak genoemde maatwerk van gemeenten. Ga dus niet bezuinigen op de uitvoering van het werk voor een grote groep, stelde econoom Maarten Allers van Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Allers sprak over het activeren van werklozen, ondanks de armoedeval, dat het soms financieel niet loont om te werken. Het kabinet bezuinigt vooral door de verlaging van het sociaal minimum om in aanmerking te komen voor sociale voorzieningen. Dit helpt de uitstroom van bijstandsontvangers weinig op gang, volgens de econoom.

De uitstroom die juist voor gemeenten zo belangrijk is. Het advies, andermaal: lever maatwerk. Gebruik de database van LOKOSIM, een programma om het recht op uitkeringen en regelingen te bepalen. Breng daarmee in kaart welke inwoners wat voor hulp nodig hebben en stem de uitvoering vervolgens af aan de hand van die analyse.

Overhead

Uiteindelijk sloot Ferdi van der Berg van adviesbureau Berenschot de middag af door te wijzen op de mogelijke winst bij de overhead en werkprocessen bij gemeenten en het werkproces. Er is te veel overhead, blijkt uit een benchmark van het bureau. Er is dan ook veel controle.

Dat kan effectiever en efficiënter , ook als het gaat om de dienstverlening en daar waren de aanwezigen bij het wel mee eens. De cijfers toonden aan dat er geen statistisch verband bestaat tussen de overhead, het aantal medewerkers en de prestaties van gemeenten. Op de bedrijfsvoering en de werkprocessen is best flink te bezuinigen. Hoe dat precies moet, gaf de adviseur niet weg tijdens zijn presentatie.

(Bron: gemeente.nu)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s