Ambtenaren vrezen uittocht toppersoneel

Acht op de tien medewerkers van het Rijk vrezen dat de besparingen op de overheid zullen leiden tot een uittocht van vooral jonge medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Hay Group en het blad Binnenlands Bestuur.

Het kabinet-Rutte wil 6,5 miljard euro bezuinigen op de publieke sector, waardoor ook het ambtenarenapparaat moet inkrimpen. Dat maakt het volgens Hay Group lastiger om goede mensen binnen te halen en te behouden.

Bij provincies en gemeenten is de angst iets minder groot, zo blijkt uit de enquete onder ruim 1800 ambtenaren. De helft van de ondervraagden zegt onzeker te zijn over waar de bezuinigingen precies terecht zullen komen.

Volgens Hay Group gaat die onzekerheid ten koste gaat van de baantevredenheid. “Het gevaar ontstaat dat talentvolle, jonge medewerkers overstappen naar het bedrijfsleven”, aldus de organisatie in een persbericht.

Specialisten

“Bovendien is het waarschijnlijk dat de overheid over 2 à 3 jaar massaal interim-specialisten moet inhuren, van wie dit jaar als bezuinigingsmaatregel afscheid wordt genomen. Hiermee profiteert het bedrijfsleven van de reorganisaties bij de overheid.”

Volgens Hay Group ontbreekt een deugdelijk personeelsplan om de gevolgen van de bezuinigingen mee op te vangen. De organisatie claimt dat het kabinet vooral snijdt in ‘de formatie’ en veel minder in het takenpakket.

“Alles willen blijven doen met minder mensen verhoogt de werkdruk, verlaagt de kwaliteit van het werk en verslechtert het werkklimaat. Zo jaag je het talent weg.” 

Uit een eerder onderzoek deze maand bleek al dat een derde van de ambtenaren ontslag vreest.

(Bron: nu.nl)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s