Aandacht voor gehandicapten bij bezuiniging bijstand

Bij bezuinigingen op de bijstand moet volgens het CDA rekening worden gehouden met gezinnen, waarbij gehandicapte meerderjarige kinderen nog thuiswonen en mantelzorg krijgen van hun ouders. Tweede Kamerlid Mirjam Sterk van het CDA zei dit dinsdag in een debat met staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken).

Inkomenstoets

Het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV wil in de bijstand een toets invoeren op het inkomen van alle gezinsleden tezamen. De verwachting is dat de nieuwe toets in de bijstand ook gevolgen heeft voor gezinnen met kinderen die van jongs af aan gehandicapt zijn, en nu nog in aanmerking komen voor een eigen Wajong-uitkering.

Zelf zorg verlenen

Sterk benadrukte achter de plannen te staan om mensen die kunnen werken, daartoe meer te stimuleren. Maar zij wees er ook op dat veel Wajongers thuis blijven wonen, omdat ouders zelf hun gehandicapte kind zorg verlenen. Volgens haar moet dit wel mogelijk blijven in bijstandsgezinnen. Oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en D66 waarschuwen dat door de invoering van de huishoudtoets in de bijstand kinderen en ouders financieel afhankelijk van elkaar worden gemaakt. De bezuiniging zou naar schatting 20.000 huishoudens raken.

Werken naar vermogen

De Krom stelde dat de plannen nog niet zijn uitgewerkt. Hij gaf daarbij aan dat de bezuinigingen samenhangen met de afspraak in het regeerakkoord om verschillende regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals de bijstand, Wajong en sociale werkplaatsen, samen te voegen in één nieuwe regeling Werken naar vermogen. Hierover is de staatssecretaris nog in onderhandeling met gemeenten, die de nieuwe regeling moeten gaan uitvoeren.

Bron: website Binnenlands Bestuur

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s