Inzet op werkloze jongeren blijft nodig

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat vorig jaar 35.000 jongeren tot 27 jaar een bijstandsuitkering hebben aangevraagd. Gemeenten en regio’s hebben het afgelopen jaar een grote inspanning geleverd om jongeren naar een baan of opleiding te leiden. In de periode september 2009 tot september 2010 hebben 100.000 jongeren een baan, een stage of een leerwerkplek gevonden. De instroom in de bijstand zou zonder deze aanpak veel groter zijn geweest.

Gemeenten werken in het Actieplan jeugdwerkloosheid samen met onderwijsinstellingen en bedrijven om jongeren aan de slag te helpen. Hieronder enkele voorbeelden van successen die gemeenten hebben behaald.

Regio IJssel-Vecht
De regio IJssel-Vecht heeft in 2010 ruim 15.000 jongeren aan een baan, een leerwerkplek of een stage geholpen. De gemeenten in de regio werken daarvoor samen met UWV, werkgevers, onderwijsinstellingen en de provincie.

Ommen
De gemeente Ommen heeft in 2010 ruim 500 jongeren aan de slag geholpen. Om de jongeren goed te kunnen helpen, heeft de gemeente op het Werkplein een jongerenloket ingericht. Dit loket geeft jongeren tot 27 jaar hulp en advies bij het vinden van een baan, stage of de juiste scholing.

Daarnaast stimuleert de gemeente werkgevers om jongeren een baan aan te bieden door ze een voucher geven waarmee een deel van het loon gecompenseerd wordt.

Zeeuws-Vlaanderen
Ook in Zeeuws-Vlaanderen hebben gemeenten goede resultaten behaald met het Actieplan jeugdwerkloosheid: de jeugdwerkloosheid is in 2010 met 36% afgenomen.

Zeeuws-Vlaanderen werkt onder meer met een jongerenloket om jongeren aan de slag te helpen. Maar dit loket richt zich ook op preventie. Medewerkers gaan bijvoorbeeld op vmbo-scholen voorlichting geven over kansen en bedreigingen op de arbeidsmarkt. Ook bieden ze leerlingen een beroepskeuzetest aan, zodat ze een goede keuze kunnen maken voor een eventuele vervolgopleiding of stageplaats.

(Bron: VNG)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s