UWV & gemeenten werken steeds beter samen op Werkpleinen

Op de Werkpleinen moeten gemeenten en UWV optimaal samenwerken om ervoor te zorgen dat burgers die zich melden voor werk of een uitkering, goed bediend worden. Uit onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) blijkt dat gemeenten en UWV hier de afgelopen jaren veel vooruitgang hebben geboekt. 

Werkzoekenden hoeven nu veel minder gegevens aan te leveren dan een paar jaar geleden. Ook met het digitale klantdossier (DKD) en de geïntegreerde dienstverlening zijn grote stappen gezet. IWI constateert dat de burger nu makkelijker zijn weg kan vinden op het terrein van werk en inkomen. 

E-intake Wwb
Uit het onderzoek concludeert IWI echter ook dat de e-intake voor de Wwb achterblijft bij de e-intake voor de WW. Dit verschil heeft echter niet zozeer te maken met de inzet van gemeenten en UWV als wel met het verschil in doelgroepen. De ene doelgroep is meer digitaal vaardig dan de andere.

De VNG zou graag zien dat de Werkpleinen beide mogelijkheden standaard aanbieden: de fysieke intake en e-intake voor de WWB. Dit is van belang voor de borging en doorontwikkeling van de DKD-producten. De VNG informeerde haar leden eind 2010 over de ontwikkelingen rondom DKD en deed  daarbij een oproep om naast de fysieke intake e-intake aan te bieden.

Bezuinigingen
Het onderzoek van IWI ondersteunt het pleidooi van de VNG voor een stevige structuur op de Werkpleinen, zeker met de komst van een nieuwe regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt.

 De geïntegreerde dienstverlening op de Werkpleinen komt echter onder druk te staan door bezuinigingen van het rijk. Het UWV heeft al aangekondigd om in verband met de bezuinigingen het aantal vestigingen drastisch te verminderen en alleen nog maar e-intake aan te bieden.

Samenwerking ict
Uit het onderzoek komt volgens IWI ook naar voren dat ict en informatieprocessen onvoldoende gestandaardiseerd zijn. IWI adviseert om hierover ketenbrede afspraken te maken. Gemeenten zijn hierover al in gesprek met de andere ketenpartners: UWV, Divosa en het ministerie van SZW.

Bron: VNG website

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s